Restauratorska radionica za tekstil

restauracija
 

O radionici

Viša restauratorica: Dina Vuletin Borčić
Restauratorska radionica za tekstil smještena je unutar glavne zgrade Muzeja
grada Splita, u velikoj Papalićevoj palači.
U radionici se obrađuju tekstilni predmeti iz fundusa Muzeja grada Splita (zbirka tekstila, namještaja, tekstilnih diploma, modnih ukrasa) ali i predmeta koji gostuju na izložbama te čine dio našeg muzejskog programa. Posljednjih godina radionica je održala prezentacije i savjetovanja u sklopu edukativnih programa.

Svečana haljina

Svečana haljina MGS 7122 asimetričnog je kroja te slijedi siluetu tijela. Cijela haljina obilno je ukrašena polukružnim i ravnim formacijama titranki koje su našivene na pamučni til. U donjem dijelu haljine nižu se četiri umetka od svile koji asimetrično padaju te naglašavaju karakter i funkciju haljine – svečana haljina za ples. Haljina je mehanički oštećena, s vremenom je pamučni til popucao a bakrene su titranke sklone rasipanju. Pod oštećenu konstrukciju umetnuta je tonirana monofilamentna mrežica a izgubljene titranke i staklene perlice nizane su na odgovarajuće mjesto. Sva oštećenja su osigurana prošivima a strukturno nestabilna mjesta su dobila potporu. Ovim zahvatima haljini se vratila nekadašnja funkcionalnost i estetika.

Vatrogasna zastava

- Restauracija MGS 6831: Zastava dobrovoljnog vatrogasnog društva dvolična je, krasi je zlatovez i svilovez. Nakon fotodokumentacije, prljava mjesta su čišćena lokalno. Svileni rips je suh i oštećen zbog različite težine pojedinih područja te tijekom uporabe na stijegu kada su se događale mehaničke tenzije svilene strukture. Oštećena mjesta su podložena bojanim crepelinom a flotirajući dijelovi su zalijepljeni. Zlatovez je očišćen a flotirajuće niti iz sviloveza su konsolidirane.

Žurka od smeđeg sukna

Restauracija ovog predmeta otkrila je zanimljive podatke o vlasniku. Prilikom čišćenja i šivanja žurke u unutrašnjem džepu pronađen je zgužvani papir promjera 1cm. Muzejska struka nas uči da svaki i neznatni predmet može skrivati nevjerojatne priče. Uz pomoć pincete i stakalca taj zgužvani komad papira je pružio povijesni zaključak. Glasački listić iz 1939. godine koji je pripadao splitskiom težaku Juri Fradeliću zvanom Gale. Zašto je u Hrvojevoj ulici umjesto da glasa listić zgužvao i spremio u džep? Zanimljivo je da se u ovom pučkom odijelu prilikom čišćenja pronašao i ostatatak suhe poljske biljke ljutić.

Diploma iz 1707. godine

Svilena diploma, s grafikom poznatog gravera Rufona Sculpia, posjeduje dan i sat kada je postala važeća. Bilo je to 6. veljače davne 1707. godine u 11 sati u Hvarskoj katedrali. Tom prigodom je mještanin Roić položio svoju teološku tezu. Presavijena i pojedena od većih glodavca čekala je dugo vremena da bi ponovno zasjala. Nakon čiščenja cijeli je predmet podložen na bojanu svilu radi stabilnosti i rekonstrukcije. Predmetu je pridružena kartonska podloga i tekstilni uložak.

Muzej grada Splita

Muzej sabire, zaštićuje, proučava i pokazuje materijalnu i duhovnu baštinu grada Splita

Museum Hours

9:30–6:00, Monday Until 8:00

Museum Location

Papalićeva1, 21000 Split

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930