Marketing

Daniela Jeličić, mag.oec

Voditeljica marketinga Muzeja grada Splita
tel. 021/669-346
e-mail: daniela.jelicic@mgs.hr

Marketing je jedna od djelatnosti u poslovanju muzeja i veoma je važan za razvijanje odnosa s najširom javnošću, te kao sredstvo promicanja muzejskih aktivnosti i programa u svrhu prezentacije i promocije cjelokupne djelatnosti Muzeja grada Splita.

Muzeji, osobito posljednjih desetljeća, postaju interesantni široj javnosti.  Putem različitih oblika promocije, prezentacije i promidžbe koje su se odvijale i sukladno mogućnostima i nadograđivale tijekom godina Muzeja grada Splita postao je zanimljiv široj javnosti kako domaćoj tako i stranoj. Raznim marketinškim strategijama i alatima koji su se primjenjivali u obavljanju marketinške djelatnosti Muzej se popularizirao i stvarao se pozitivan imidž koji je pridonio privlačenju sve većeg broja posjetitelja u prostore Muzeja grada Splita, Galerije Emanuel Vidović, Podruma Dioklecijanove palače, Ophoda – srednjevjekovnog ophoda nad sjevernim zidom Dioklecijanove palače te osobito na nove projekte Jugoistočne i Mletačke kule Dioklecijanove palače, a sve u cilju kvalitetnije prezentacije kulturne baštine grada Splita stranim i domaćim posjetiteljima te jačeg povezivanja kulturnog i turističkog sektora.

Prilagodbom suvremenim muzejskim potrebama kao i korištenjem novih pristupa prezentaciji muzejskih usluga i projekata Muzej privlači postojeće i osobito nove korisnike muzejskih usluga kojima ćemo i na ovaj način „ispričati priču o povijesti grada“ i predstaviti kulturnu baštinu Grada Splita. I samo jedna priča „odnesena u svijet“ promovira naš Muzej, naš Split kao i cjelokupnu kulturnu ponudu u Republici Hrvatskoj

Usluge

Ponuda Muzeja grada Splita odnosi na individualne i organizirane grupne posjete stalnom postavu Muzeja grada Splita i Galeriji Emanuel Vidović te  posjete studenata, učenika i djece. Obuhvaća i stručna vođenja na hrvatskom te drugim jezicima kao i individualni i organizirani grupni posjet pedagoško-edukativnim radionicama te uvide u muzejsku građu i muzejsku dokumentaciju Muzeja grada Splita.

U ponudu Muzeja grada Splita uključena je i usluga korištenja prostora za razna događanja (kongresi, predavanja, predstavljanja knjiga, prijama, konferencija za tisak i dr.) u reprezentativnoj Gotičkoj dvorani, dvorani za povremene izložbe, terasi te lođi i dvorištu Muzeja grada Splita. Postoji mogućnost korištenja tehničke opreme (video i audio oprema).

Vezano za realizaciju izložbi u prostoru dvorane za povremene izložbe (Papalićeva 1) i izložbenom prostoru u Galeriji Muzeja grada Splita (Dioklecijanova ulica), temeljem ugovora o korištenju prostora, potrebno je dostaviti slijedeću dokumentaciju: zamolbu organizatora, životopis autora, preslike radove koje se želi izlagati snimljene na CD/DVD mediju (smanjene jpg formate), vizualne materijale (foto/video dokumentaciju ukoliko su radovi već izlagani), kontakt (e-mail adresu, telefon i adresu).  Mogu se organizirati samostalne i skupne izložbe.

Prostori

Muzej grada Splita smješten je u gotičko-renesansnoj palači plemićke obitelji Papalić, građenoj u 15. i 16. stoljeću. Palača Papalić sa zanimljivim dvorištem, lođom, bunarom i svečanom dvoranom na prvom katu spada u najljepše kulturno-povijesne spomenike grada Splita. Počeci muzejskog djelovanja i sabiranja spomeničke baštine u Splitu povezani su upravo uz Papalićevu palaču, u kojoj se nalazila zbirka antičkih kamenih spomenika iz Salone. Marko Marulić i Dmine Papalić obilazeći solinske ruševine sakupljali su i proučavali antičke natpise koje je Papalić dao uzidati u dvorište svoje palače.

Muzej grada Splita sabire, čuva i prezentira materijalnu i duhovnu prošlost grada. Najbolji i najreprezentativniji primjerci zbirki izloženi su u stalnom postavu u prizemlju i na dva kata te  pričaju priču o razvoju grada. Osim eksponata u stalnom postavu, o povijesti i životu grada svjedoči i gotovo 200 audiozapisa i galerija fotografija koji su svim posjetiteljima Muzeja dostupni putem SmartGuide platforme na njihovim pametnim telefonima na hrvatskom i engleskom jeziku.

Tijekom cijele godine organiziraju se brojne izložbe, promocije, edukativni programi i koncerti te je stoga Muzej nezaobilazno mjesto za sve posjetitelje i korisnike koji žele upoznati i doživjeti bogatu kulturu ovog tisućljetnog grada.

Galerija Muzeja grada Splita smještena je u prizemlju arhitektonskog sklopa Muzeja u Dioklecijanovoj ulici i u njoj se, kao i u prostoru za povremene izložbe u samoj zgradi Muzeja, održavaju povremene izložbe.

U sklopu Muzeja nalazi se Galerija Emanuel Vidović, posvećena najznačajnijem splitskom slikaru 20. stoljeća i jednom od najistaknutijih protagonista hrvatskog modernog slikarstva.

Muzej grada Splita

Muzej sabire, zaštićuje, proučava i pokazuje materijalnu i duhovnu baštinu grada Splita

Museum Hours

9:30–6:00, Monday Until 8:00

Museum Location

Papalićeva1, 21000 Split

May 2024
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031