Renesansa i humanizam

Stalni postav

postavljen do 1515. g.

Štandarac – dio postolja za mletačku zastavu
26/02/2021
I Split je poput ostalih dalmatinskih gradova na svom glavnom gradskom trgu, ispred zgrade Vijećnice, imao kameni stup za koplje na kojem se vijorila državna zastava za vrijeme vladavine Mletačke Republike.
Saznaj više
MGS Zbirke

Zbirka grafike postoji od utemeljenja Muzeja grada Splita 1948. godine, a sastoji se od pojedinačnih grafičkih listova, grafičkih mapa i knjiga domaćih i stranih autora. Grafike su nabavljane uglavnom darovnicama ili otkupom, a njihovo porijeklo je vezano uz Split i šire dalmatinsko područje.

Predmeti u Zbirci datiraju od 17. do 21. stoljeća i imaju veliku dokumentarnu vrijednost jer zorno predočavaju promjene u izgledu Splita i okolice kroz stoljeća te pružaju informacije o lokalnom stanovništvu, o osobama i događajima iz prošlosti Dalmacije.

Vrijedna svjedočanstva o životu i izgledu grada i okolice iz 18. stoljeća pružaju knjige i pojedinačne grafike iz knjiga Ruins of the Palace of the Emperor Diocletian at Spalatro in Dalmatia Roberta Adama (London, 1764.) i Voyage pittoresque et historique de l’Istrie et de la Dalmatie Louisa-Françoisa Cassasa i Josepha Lavalléea (Pariz, 1802.). U Zbirci se čuva i jedan od četiri bakroreza Bartolomea Nericija koji su kopije graviranih crteža iz knjige Roberta Adama.

Dragocjeni dokumenti o gradu Splitu i njegovim stanovnicima iz prve polovice 19. stoljeća su grafike iz albuma Album della antichità da Spalato disegnato da Francesco Bratanich con cenni del Dr. Francesco Carrara (Padova, 1847.) i La Dalmazia descritta con 48 tavole miniate, rappresentanti i principali costumi nazionali (Zadar 1848.) autora Francesca Carrare te pojedini bakropisi iz knjige J. Gardnera Wilkinsona Dalmatia and Montenegro, I – II, London iz 1848. godine. Izgled, život grada i ugledne osobe iz prve polovice 20. stoljeća zorno prikazuju brojna djela hrvatskih grafičara od kojih treba navesti Nikolu Jakšića, Tomislava Krizmana, Vladimira Kirina, Anđela Uvodića, Antu Katunarića, Petra Bibića i Antuna Zuppe. U Zbirci se čuvaju i djela stranih autora koji su pronašli nadahnuće u prirodnim i kulturnim ljepotama Splita i okolice, a među njima se umjetničkom kvalitetom ističu drvorezi austrijskih grafičara Emme Bormann i Wilhelma Sauera iz dvadesetih godina 20. stoljeća.

U Muzej kontinuirano pristižu i djela protagonista hrvatske likovne scene druge polovice 20. i početka 21. stoljeća, a najzastupljenije su grafike splitskih autora.

Voditeljica zbirke: Nela Žižić, viša kustosica
pogledaj cijelu zbirku
Giuseppe Rieger, DIO PANORAME OBALE I OTOKA DALMACIJE – SPLIT, iz albuma: PANORAMA della Costa e delle isole di DALMAZIA…
26/02/2021
Saznaj više
Knjižnica
1925.MGS
U sklopu Gradske biblioteke u palači Bernardi 1925. godine osposobljen je prostor za Muzejsko-historijsko odjeljenje. U razdoblju nakon Drugog svjetskog rata postupno je došlo do njegovog izdvajanja iz cjeline i preseljenja u gotičko-renesansnu Veliku Papalićevu palaču. Tada službeno priznat, Muzej grada Splita ima i svoju priručnu knjižnicu. Njezinu jezgru činile su knjige i časopisi koje su po muzejskim kriterijima trebale ući u fundus novonastalog muzeja.

Knjižnica Muzeja grada Splita je poluotvorenog tipa – osim za internu upotrebu, knjižni fond je dostupan po određenim uvjetima i vanjskim korisnicima. Evidentirano je više od 11 000 kataloških jedinica knjižnične građe. Knjižnica prima 42 naslova periodike vezane za sve aspekte gradske i opće povijesti (povijesti umjetnosti, sociologije, zdravstva…).

Od novina knjižnica posjeduje većinu godišta Novog doba, Pučkog lista i Jadranske straže. Ujedno prikuplja i primjerke Slobodne Dalmacije od samih početaka.

Građa knjižnice Muzeja grada Splita nabavlja se donacijama i kupnjom, a najviše razmjenom sa srodnim ustanovama.