Antika

Stalni postav

upotreba: kraj 3. i početak 4. stoljeća

Sfinga iz Dioklecijanove palače
26/02/2021
sivo-crni granit, klesano Ova sfinga jedna je od ukupno do sada poznatih dvanaest sfingi koje su donesene i sekundarno upotrebljene u Dioklecijanovoj palači.
Saznaj više
MGS Zbirke

Zbirka tekstila i modnog pribore utemeljena je 1948. g. Sustavno se dopunjavala otkupima i darovima, a sabire predmete koji nam govore o kulturi odijevanja i življenja u Splitu kroz prethodna stoljeća. Zbirku čine ženski i muški odjevni predmeti, donje rublje, obuća, dječja odjeća, nakit i modni dodaci poput torbica, šešira, suncobrana, rukavica, naočala. Promatrajući predmete iz Zbirke možemo analizirati običaje, društveni položaj pojedinaca, napredak zajednice i mogućnost građana u praćenju onodobnih modnih trendova. U Zbirci tekstila i modnog pribora čuva se i oprema crkvenih interijera, liturgijsko ruho, oprema građanskih interijera poput tepiha, stolnjaka, podmetača, posteljine, zatim uzorci tekstila, trake s pogrebnih vijenaca Ante Trumbića, kao i trake korištene prilikom otvaranja spomenika Grguru Ninskome. Fundus Zbirke tekstila također posjeduje zastave koje obilježavaju određena politička zbivanja. U Zbirci se tako čuva Zastava prve hrvatske općinske uprave u Splitu kada je 1882. godine vlast prešla u ruke narodnjaka. Predmeti su uglavnom prikupljani darovanjima i otkupima, a uvijek se nastoji voditi računa da predmeti zadovoljavaju estetske, kulturološke i povijesne kriterije. Najstariji prikupljeni predmeti datiraju iz 16. stoljeća i pripadaju skupni nakita. Iz 17. stoljeća je oslikani jastuk nepoznatog majstora koji je bio dio liturgijske opreme. Iz 18. stoljeća potječe odjeća i pribor za odijevanje koji su pripadali plemićkom staležu, a izdvajamo svečano odijelo Ivana Luke Garagnina, svilene muške prsluke i par muških baršunastih čizama protkanih zlatnim nitima. S početka 19. stoljeća čuva se i cjelovita ženska oprava, odnosno dvije haljine iz obitelji Kasandrić. Prateći razvoj ženskog odijevanja u 19. stoljeću, vidimo da ni Split nije zaostajao za modnim trendovima. Nekoliko izuzetnih primjera ženske odjeće iz druge polovice i kraja 19. stoljeća pokazuju nam da su građanke ipak bile u korak s tadašnjim europskim trendovima. Ljetna haljina izložena u stalnom postavu pripadala je Carmeli Tocigl, a obilježava početak 20. stoljeća i secesijski modni izričaj u Splitu. Iako se kontinuirano prikupljala građa iz 20. stoljeća, cilj Zbirke je, između ostalog, i prikupljanje odjevnih predmeta i modnog pribora koji svjedoče o bližoj prošlosti grada, odnosno o drugoj polovici 20. stoljeća. Na taj način bi se adekvatno mogao pratiti kontinuitet nastajanja i nestajanja povijesnih, društvenih i ekonomskih prilika u Splitu kroz odijevanje i modu. Najnovije akvizicije za Zbirku tekstila i modnog pribora dotiču se muzealizacije mode kroz donaciju splitske modne kreatorice Božene Martinčević. U ljeto 2019. godine gospođa Božena Martinčević donirala je 23 svoje najbolje kreacije koje su nastale u razdoblju od kraja 70-ih 20. st. do pred kraj života ove modne umjetnice.

Voditeljica zbirke: Darka Perko Kerum, kustosica
pogledaj cijelu zbirku
Zlatna narukvica s dijamantima, zlatarna Pezzi
26/02/2021
Saznaj više
Knjižnica
1925.MGS
U sklopu Gradske biblioteke u palači Bernardi 1925. godine osposobljen je prostor za Muzejsko-historijsko odjeljenje. U razdoblju nakon Drugog svjetskog rata postupno je došlo do njegovog izdvajanja iz cjeline i preseljenja u gotičko-renesansnu Veliku Papalićevu palaču. Tada službeno priznat, Muzej grada Splita ima i svoju priručnu knjižnicu. Njezinu jezgru činile su knjige i časopisi koje su po muzejskim kriterijima trebale ući u fundus novonastalog muzeja.

Knjižnica Muzeja grada Splita je poluotvorenog tipa – osim za internu upotrebu, knjižni fond je dostupan po određenim uvjetima i vanjskim korisnicima. Evidentirano je više od 11 000 kataloških jedinica knjižnične građe. Knjižnica prima 42 naslova periodike vezane za sve aspekte gradske i opće povijesti (povijesti umjetnosti, sociologije, zdravstva…).

Od novina knjižnica posjeduje većinu godišta Novog doba, Pučkog lista i Jadranske straže. Ujedno prikuplja i primjerke Slobodne Dalmacije od samih početaka.

Građa knjižnice Muzeja grada Splita nabavlja se donacijama i kupnjom, a najviše razmjenom sa srodnim ustanovama.