Antika

Stalni postav

upotreba: kraj 3. i početak 4. stoljeća

Sfinga iz Dioklecijanove palače
26/02/2021
sivo-crni granit, klesano Ova sfinga jedna je od ukupno do sada poznatih dvanaest sfingi koje su donesene i sekundarno upotrebljene u Dioklecijanovoj palači.
Saznaj više
MGS Zbirke

Zbirka grafike postoji od utemeljenja Muzeja grada Splita 1948. godine, a sastoji se od pojedinačnih grafičkih listova, grafičkih mapa i knjiga domaćih i stranih autora. Grafike su nabavljane uglavnom darovnicama ili otkupom, a njihovo porijeklo je vezano uz Split i šire dalmatinsko područje.

Predmeti u Zbirci datiraju od 17. do 21. stoljeća i imaju veliku dokumentarnu vrijednost jer zorno predočavaju promjene u izgledu Splita i okolice kroz stoljeća te pružaju informacije o lokalnom stanovništvu, o osobama i događajima iz prošlosti Dalmacije.

Vrijedna svjedočanstva o životu i izgledu grada i okolice iz 18. stoljeća pružaju knjige i pojedinačne grafike iz knjiga Ruins of the Palace of the Emperor Diocletian at Spalatro in Dalmatia Roberta Adama (London, 1764.) i Voyage pittoresque et historique de l’Istrie et de la Dalmatie Louisa-Françoisa Cassasa i Josepha Lavalléea (Pariz, 1802.). U Zbirci se čuva i jedan od četiri bakroreza Bartolomea Nericija koji su kopije graviranih crteža iz knjige Roberta Adama.

Dragocjeni dokumenti o gradu Splitu i njegovim stanovnicima iz prve polovice 19. stoljeća su grafike iz albuma Album della antichità da Spalato disegnato da Francesco Bratanich con cenni del Dr. Francesco Carrara (Padova, 1847.) i La Dalmazia descritta con 48 tavole miniate, rappresentanti i principali costumi nazionali (Zadar 1848.) autora Francesca Carrare te pojedini bakropisi iz knjige J. Gardnera Wilkinsona Dalmatia and Montenegro, I – II, London iz 1848. godine. Izgled, život grada i ugledne osobe iz prve polovice 20. stoljeća zorno prikazuju brojna djela hrvatskih grafičara od kojih treba navesti Nikolu Jakšića, Tomislava Krizmana, Vladimira Kirina, Anđela Uvodića, Antu Katunarića, Petra Bibića i Antuna Zuppe. U Zbirci se čuvaju i djela stranih autora koji su pronašli nadahnuće u prirodnim i kulturnim ljepotama Splita i okolice, a među njima se umjetničkom kvalitetom ističu drvorezi austrijskih grafičara Emme Bormann i Wilhelma Sauera iz dvadesetih godina 20. stoljeća.

U Muzej kontinuirano pristižu i djela protagonista hrvatske likovne scene druge polovice 20. i početka 21. stoljeća, a najzastupljenije su grafike splitskih autora.

Voditeljica zbirke: Nela Žižić, viša kustosica
pogledaj cijelu zbirku
Giuseppe Rieger, DIO PANORAME OBALE I OTOKA DALMACIJE – SPLIT, iz albuma: PANORAMA della Costa e delle isole di DALMAZIA…
26/02/2021
Saznaj više
Knjižnica
1925.MGS
U sklopu Gradske biblioteke u palači Bernardi 1925. godine osposobljen je prostor za Muzejsko-historijsko odjeljenje. U razdoblju nakon Drugog svjetskog rata postupno je došlo do njegovog izdvajanja iz cjeline i preseljenja u gotičko-renesansnu Veliku Papalićevu palaču. Tada službeno priznat, Muzej grada Splita ima i svoju priručnu knjižnicu. Njezinu jezgru činile su knjige i časopisi koje su po muzejskim kriterijima trebale ući u fundus novonastalog muzeja.

Knjižnica Muzeja grada Splita je poluotvorenog tipa – osim za internu upotrebu, knjižni fond je dostupan po određenim uvjetima i vanjskim korisnicima. Evidentirano je više od 11 000 kataloških jedinica knjižnične građe. Knjižnica prima 42 naslova periodike vezane za sve aspekte gradske i opće povijesti (povijesti umjetnosti, sociologije, zdravstva…).

Od novina knjižnica posjeduje većinu godišta Novog doba, Pučkog lista i Jadranske straže. Ujedno prikuplja i primjerke Slobodne Dalmacije od samih početaka.

Građa knjižnice Muzeja grada Splita nabavlja se donacijama i kupnjom, a najviše razmjenom sa srodnim ustanovama.