Igračke

Zbirka igračaka osnovana je 1993. godine. Osim dječjih igračaka, Zbirka sadržajem prezentira širi aspekt igre, igranja, pa čak i tijek same proizvodnje igračaka (kalupi za izradu lutaka). U Zbirci su tako svoje mjesto našle društvene igre tombola i šah. Kuglice s brojevima za tombolu i figure za šah s početka i iz prve polovice 20. stoljeća svjedoče nam o stoljetnoj popularnosti tih društvenih igara u gradu. U Zbirci se nalaze predmeti od izuzetne vrijednosti za Split koji pokrivaju razdoblje od 18. do 20. stoljeća.

Najstariji datirani predmeti u Zbirci su reljef Ezopovih basni iz 18. stoljeća, te lutka i božićni ukrasi iz 19. stoljeća, a najmlađi predmet je lutka Crvenkapica iz 1985. godine. Ona je posebno zanimljiva jer je njena kreatorica bila vlasnica prve dječje prodavaonice u Splitu Crvenkapica. U Zbirci se nalaze i predmeti koji nisu bili namijenjeni isključivo igri, već je njihova uporaba bila edukacijskog karaktera ili su pak služili kao svojevrsna razonoda za djecu i odrasle: božićni ukrasi, kazališni rekviziti, sportski rekviziti i knjige za djecu i mlade. U 19. stoljeću Europa postaje centar proizvodnje lutaka, a Zbirka igračaka može se pohvaliti da u svom fundusu posjeduje lutku s kraja 19. stoljeća. Osim po kvaliteti, rijetkosti i ekskluzivnosti, koja proizlazi iz majstorske izrade, ova lutka u sebi nosi i određeni socijalni kontekst. Imajući na umu da je stanovništvo Splita 19. stoljeća bilo većinom težačko, ona uz ostale predmete koji pripadaju malobrojnom građanskom sloju 19. stoljeća, svjedoči o visokom civilizacijskom i kulturološkom nivou Splita toga vremena.

Kako 20. stoljeće nosi tehničke inovacije i nove materijale u izradi igračaka, tako se i u proizvodnji lutaka javljaju suvremeniji materijali kao što su guma i plastika. Početkom stoljeća još uvijek se u proizvodnji igračaka koriste tradicionalniji materijali poput porculana, papira ili stakla. Dio Zbirke su i graditeljski elementi za djecu poznatog proizvođača Ad. Richter & Cie s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće. Kameni graditeljski elementi ili popularno kocke zapravo su razna geometrijska tijela (kocke, kvadri, piramide, itd.) pomoću kojih se, uz priložene upute, mogu slagati dvorci, tornjevi, kućice i ostali građevni oblici. Drugu polovicu 20. stoljeća obilježava masovna proizvodnja igračaka, pa tako i masovna potrošnja i iskoristivost. Kako su se tehničke mogućnosti u proizvodnji sve više razvijale i mijenjale, vijek igračke bivao je sve kraći, tj. njena funkcija se ubrzano trošila. Osim toga, kraj 20. stoljeća donio je i niz novih političkih, društvenih i ekonomskih promjena. Proizvodnju igračaka u Splitu, zamijenio je uvoz jeftinih kineskih ili nešto skupljih i kvalitetnijih zapadnjačkih igračaka i predmeta namijenjenih igri, zabavi i edukaciji.

Voditeljica zbirke: Darka Perko Kerum, kustosica
Psić na kotačima
oko 1928. g.
Lutka, Jugoplastika
80-ih god. 20. st.
Konjić za njihanje
1. pol. 20. st.
Dječja šivaća mašina – Singerica
SAD, 1926. g.
Crvenkapica, trgovina dječje odjeće Crvenkapica
Split, 1985. g.