Promocija monografije “Croatian Cuisine” Zlatka Marinovića Noštroma i izložba Art meni “Noštromo” u Galeriji Emanuel Vidović Muzeja grada Splita

Dana 30. srpnja 2024. u 20 sati  Muzej grada Splita organizira promociju monografije “Croatian Cuisine” prominentnog splitskog kulinarskog chefa Zlatka Marinovića – Noštroma. Urednik i autor fotografija u opsežnoj i bogato opremljenoj monografiji je umjetnički fotograf Damir Fabijanić.

Promocija će se održati u Galeriji Emanuel Vidović na Poljani kraljice Jelene 4 u Splitu. O knjizi će, uz ravnateljicu Muzeja grada Splita, Vesnu Bulić Baketić, govoriti Radoslav Bužančić, Damir Fabijanić i Ingrid Badurina Danielsson.

Ingrid Badurina Danielsson, direktorica vodiča Gault&Millau Croatia, o knjizi je zapisala:  

„Što je hrvatska kuhinja? O tome godinama raspravljaju znalci, gastronomski novinari, ljubitelji dobre hrane i gotovo svi dolaze do zaključka da hrvatska kuhinja ne postoji, ili da je ona skup kuhinja iz susjednih zemalja čiji je utjecaj prisutan u svakom hrvatskom jelu. Zlatko Marinović – Noštromo, u svojoj jedinstvenoj knjizi „Croatian cuisine“ nudi posve drukčiju viziju hrvatske kuhinje. Za njega nema dvojbe da je jedna od najstarijih na svijetu i potkrepljuje to brojnim povijesnim dokumentima i arheološkim otkrićima. Kuhinja je dio kulture življenja naroda, pa je tako i autohtona lokalna kuhinja oduvijek bila prisutna u našim krajevima, a svi strani utjecaji samo su je dodatno obogatili. Iako su Dalmacija i Mediteran u njegovom srcu, chef Marinović, s jednakom ljubavlju već godinama sakuplja i istražuje hrvatske recepte s kopna i mora. To je ono što ćete naći u ovoj knjizi, a osim popisa namirnica i načina pripreme, tu su i razne anegdote i kratke priče o njihovom porijeklu. Uzbudljivo štivo za uživanje, baš kao i vrhunska jela ovog virtuoza hrvatske kuhinje koji je uz brojne titule osvojio i trofej Chefa moderne tradicijske kuhinje prestižnog međunarodnog vodiča Gault&Millau.“

Tom prigodom će se u istom prostoru otvoriti i izložba Art meni „Noštromo“. Organizator izložbe je Muzej grada Splita, a autorica izložbe muzejska savjetnica Nela Žižić.

Izložba je sastavljena od  umjetničkih djela koja su neizostavan dio interijera restorana Zlatka Marinovića koji je oduvijek volio umjetnost, a umjetnička djela koje posjeduje su mahom darovi umjetnika, od kojih su mnogi i njegovi bliski prijatelji. Oni su mu rado pomagali u ostvarenju njegove plemenite misije, a ona je obuhvaćala promociju hrvatske kulture u kojoj gastronomija, kao i umjetnost, ima svoje važno, ali ne dovoljno prepoznato mjesto. Prvi Marinovićev korak u ostvarivanju tog cilja bio je gostima restorana uz „galeriju biranih jela“ ponuditi i art meni, a on uključuje izbor radova slikara kao što su Milan Steiner, Josip Vaništa, Đuro Seder, Jakov Pavić, Stipe Nobilo, Matko Trebotić, Josip Botteri Dini i Zvonimir Mihanović, kao i skulpture Vojina Bakića, Ivana Kožarića, Kuzme Kovačića, Kažimira Hraste, Dalibora Stošića, Joška Eterovića, Petra Dolića i dr.

Izložba će biti otvorena od 30. srpnja do 15. rujna 2024. godine.

Muzej grada Splita

Muzej sabire, zaštićuje, proučava i pokazuje materijalnu i duhovnu baštinu grada Splita

Museum Hours

9:30–6:00, Monday Until 8:00

Museum Location

Papalićeva1, 21000 Split

July 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031