Objave

Još jedna vrijedna akvizicija u Muzeju grada Splita!

Peter Kornbeck, Pogled kroz arkade trijema Prokurativa u Splitu, 1874., ulje na platnu

Prošlo ljeto smo pisali kako je Muzej grada Splita na dražbi aukcijske kuće Rasmunssen otkupio sliku danskog slikara Petera Kornbecka iz 1873. godine koja prikazuje katedralu sv. Dujma, peripter nekadašnjeg Dioklecijanovog mauzoleja i palaču Srića – Lukari. Sada je Muzej, zahvaljujući ravnateljici Muzeja Branki Brekalo i dr. sc. Josipu Belamariću, postao vlasnik i druge slike Johana Petera Kornbecka koja prikazuje trgovanje na mjestu nekadašnjeg pazara kraj današnjih Prokurativa i na prostoru između Marmontove ulice i Obrova 1874. godine. Obje ove slike pored umjetničke imaju i veliku dokumentarnu vrijednost jer svjedoče o izgledu Splita u zadnjoj četvrtini 19. stoljeća  i upozoravaju na malo poznati interes danskih slikara za Split tog vremena.

Dr. Josip Belamarić je uspio prepoznati da novootkupljena slika predstavlja pogled kroz arkade južnog od dva prolaza zapadnog krila Prokurativa iz vremena kada još nije bilo izgrađeno istočno krilo pa je prvorazredni dokument izgleda prostora na kojem će kasnije biti izgrađene splitska Ribarnica, Sumporne toplice i druge, Splićanima dobro poznate, građevine.

Johan Peter Kornbeck (Kopenhagen, 1837. – 1894.) bio je danski slikar i arhitekt. Kada se je iz domovine zaputio na svoj Grand Tour stigao je parobrodom austrijskog Lloyda i do Splita. Ovdje je pronašao inspiraciju za osam poznatih slika  s motivima splitskih eksterijera koje su nastale od 1873. do 1876. godine.

Navedene dvije slike potakle su istraživanje splitskih motiva u djelima danskih slikara pa će Muzej grada u svibnju u Galeriji Emanuel Vidović organizirati studijsku izložbu „Split i Dioklecijanova palača na slikama danskih slikara Johana Petera Kornbecka i Christiana Frederika Emila Eckardta“ s popratnim katalogom autora dr. sc. Josipa Belamarića.

Did you like this? Share it!

0 comments on “Još jedna vrijedna akvizicija u Muzeju grada Splita!

Comments are closed.