Objave

Izložba Fragmenti prošlosti carske Palače u Splitu u Podrumima Dioklecijanove palače od 22. prosinca 2020. godine

O izložbi

Iznimna vrijednost Palače podno Marjana očituje se u visokom stupnju sačuvanosti izvorne antičke arhitekture koja za istraživače predstavlja jedan od najbogatijih izvora za proučavanje građevinskih tehnika zidanja kao i dekorativnoga repertoara tetrarhijskoga razdoblja.

Brojni skulpturalni i dekorativni dijelovi arhitekture nestali su zbog postupne preobrazbe carske rezidencije u kasnoantički kristijanizirani grad. U razdoblju vladavine cara Dioklecijana kršćanstvo je, zbog rapidnoga širenja na području Rimskoga Carstva, postalo prijetnja poganstvu na kojem je počivala tetrarhijska politika.

Tijekom višestoljetnoga života unutar Palače njezini stanovnici uklanjali su s izvornoga mjesta stupove, kapitele, klesane kamene blokove i ostali građevinski i dekorativni materijal te ih iskoristili za gradnju privatnih i javnih objekata. Svaka građevina unutar Palače imala je različito klesanu dekoraciju koja je bila u skladu s njezinom funkcijom. Tako je tetrarhijski likovni program krasio građevine i ulaze javnoga karaktera, religijskim dekorativnim repertoarom obuhvaćeni su hramovi dok Mauzolej obiluje sepulkralnom ikonografskom dekoracijom.

U dvoranama Podruma deponirani su fragmenti arhitektonskih i dekorativnih elemenata Palače koji potječu s arheoloških istraživanja i konzervatorskih radova provedenih od druge polovice 20. stoljeća na raznim lokalitetima unutar i izvan njezinih obodnih zidina kao i podrumskoga dijela prostorija.

___

Organizator izložbe je Muzej grada Splita i ravnateljica Branka Brekalo. Autorica izložbe je kustosica Vedrana Supan.

U ovo blagdansko vrijeme u razdoblju od 22. prosinca 2020. do 5. siječnja 2021. godine Muzej grada Splita svojim posjetiteljima daruje besplatan ulaz na izložbu i u Podrume Dioklecijanove palače. lzložba se može razgledati u radno vrijeme. Posjet će biti organiziran u skladu s preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite i HZJZ.

I dalje pratite naše objave na webu i društvenim mrežama…

Did you like this? Share it!

0 comments on “Izložba Fragmenti prošlosti carske Palače u Splitu u Podrumima Dioklecijanove palače od 22. prosinca 2020. godine

Comments are closed.