Objave

U Muzeju grada Splita na izložbi Mletački kaštel u Splitu može se vidjeti i skulptura sv. Barbare

Ilustacija: R. Jozić                                                        Foto: KO Split, Z. Sunko

Ulomak donjeg dijela kamene skulpture s draperijom i kulom, koji se čuva u Muzeju grada Splita, ostatak je skulpture sv. Barbare koja potječe iz neke od crkva vezanih za njezin kult ili Bratovštinu bombardjera u Splitu. Poznato je da se skulptura sv. Barbare nalazila na crkvici na Peristilu. Julije Bajamonti (1744. – 1899.) piše da je svojedobno udar groma u zvonik katedrale odvalio neko kamenje koje je oštetilo i svetičin kip te je moguće da je jedan dio bio negdje pohranjen, a došao na vidjelo nakon uklanjanja sklopa stare biskupije.

 

Sv. Barbara rođena je u Heliopolisu u Egiptu ili u Nikomediji u Maloj Aziji u 3. stoljeću. Prema predaji, svoju je vjeru u Isusa Krista posvjedočila smrću, i to tako da ju je vlastiti otac ubio jer se nije htjela odreći kršćanstva. Zbog kazne koja je zadesila njezinog oca, sv. Barbara postala je zaštitnicom topništva, općenito vojnika, ljevača topova i vatrogasaca. Zaziva se u pogibelji od nesretnog slučaja ili od nagle smrti. Njezina neizostavna oznaka je kula (toranj) obično s tri prozora.

 

______

 

Organizator izložbe je Muzej grada Splita i ravnateljica Branka Brekalo. Autorica izložbe je viša kustosica Elvira Šarić Kostić, a autorica oblikovanja postava je restauratorica Helena Tresić Pavičić.

 

Izložba se može razgledati u Muzeju grada Splita od ponedjeljka do petka od 9 do 17 sati, subotom i nedjeljom od 10 do 14 sati.

 

U sklopu izložbe Mletački kaštel u Splitu organizirana su besplatna stručna vodstva po izložbi i to od 15. do 17. prosinca 2020. godine u slijedećim terminima: utorak, srijeda i četvrtak u 10,30 i 12,30 sati uz obveznu najavu na tel. 021 360 171 ili na e-mail: muzej.grada.splita@mgs.hr /obavezno navedite potrebne podatke/. Stručnom vodstvu po izložbi istovremeno mogu prisustvovati najviše tri osobe.

 

Posjet će biti organiziran u skladu sa preporukama HZJZ i odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite.

 

I dalje pratite naše objave na webu i društvenim mrežama…

Did you like this? Share it!

0 comments on “U Muzeju grada Splita na izložbi Mletački kaštel u Splitu može se vidjeti i skulptura sv. Barbare

Comments are closed.