Objave

Izložba “Crkve u staroj jezgri grada Splita” – 03. svibnja 2019.

Dragi naši posjetitelji,

ususret otvorenju izložbe Crkve u staroj jezgri grada Splita, koja će se otvoriti u tjednu proslave nebeskog zaštitnika grada Splita sv. Dujma, 03. svibnja 2019. godine, izdvajamo nekoliko zanimljivih crtica o srušenoj crkvi Dobre smrti znanom i pod nazivom Dušice.

Crkva Dobre smrti poznatija pod imenom Dušice nalazila se na području nekadašnjega obrambenog dvorišta istočnih vrata Dioklecijanove palače. Izgrađena je na mjestu srednjovjekovne crkve sv. Apolinara. Crkva se nije posebno isticala, bila je građevina stambenoga izgleda, s vratima na pročelju iznad kojih su bila smještena tri prozora te zvonik na preslicu. Prema sačuvanoj fotografiji zna se da je u crkvi bio oltar od crnoga i bijelog mramora s prikazom lubanje, simbolom smrti.

Krajem 1919. godine predsjednik općine obratio se biskupu Cariću s molbom da crkvu ustupi općini kako bi se srušila radi preuređenja prostora sjeverno od mauzoleja jer se smatralo da nema arhitektonske ni umjetničke vrijednosti, s obzirom na to da je preuređena iz obične kuće. Crkva je smatrala da se ne smije srušiti jer je vezana u spomen mrtvih.

Bombardiranjem Splita u Drugome svjetskom ratu 1944. godine stradala je i spomenuta crkva koja potom nije obnovljena već je porušena radi istraživanja istočnih vrata Palače.

Prema crkvi su obližnja Mletačka vrata Splićani nazivali vratima Dobre smrti.

Poznato je da je uz crkvicu djelovala bratovština Dobre smrti koja se brinula za pokapanje ubogih sugrađana.

Did you like this? Share it!

0 comments on “Izložba “Crkve u staroj jezgri grada Splita” – 03. svibnja 2019.

Comments are closed.