Objave

I grb obitelji Papalić možete vidjeti na otvorenju izložbe SPLITSKI GRBOVI – Kameni grbovi iz Muzeja grada Splita, u Noći muzeja, 1. veljače u 19,00 sati!

Danas ćete saznati o još jednom grbu koji ćete moći vidjeti i na otvorenju izložbe SPLITSKI GRBOVI – Kameni grbovi iz Muzeja grada koja će biti otvorena u Muzeju grada Splita u Noći muzeja, u petak 1. veljače 2019. godine u 19,00 sati. Autorica izložbe je viša kustosica Muzeja grada Splita, Elvira Šarić Kostić.

 

Veselimo se Vašem dolasku na otvorenje izložbe!

 

______

Grb obitelji Papalić  na kruni bunara Papalićeve palače nalazi se u dvorištu Muzeja grada Splita.

 

Štit grba konjske glave unutar kojeg je šesterokraka zvijezda nad krilima. Sa strane grba su inicijali N. P. Nikole Papalića, a ispod je godina MDLXV.

 

Obiteljski grbovi na velikoj Papalićevoj palači nalaze se u luneti glavnog portala, na nadvratniku, nad ulaznim vratima u dvoranu na prvom katu, na kvadrifori južnog pročelja i na kruni bunara.

 

Grb u luneti portal u okviru od rascvalog lišća sa štitom na kojem je sačuvan utor za koplje sadrži znamen obitelji: ptičje krilo i osmerokraku zvijezdu. Nalazi se ispod kacige okružene grozdovima vinove loze, nad kojima dominira krilati zmaj. Na obrubu lunete uklesan je natpis renesansnom kapitalom: IN MAGNVM LATRARE CANES NOLITE DRACONEM HIC ETIAM TAVROS ORE VORARE POTEST. Nemojte lajati, psi, na ovoga velikog zmaja: Čak i golemi bik raljama lak mu je plijen. (u prijevodu Darka Novakovića)

 

Mali grb obitelji na nadvratniku ulaza u dvoranu na prvom katu smješten je između natpisa HAEC QVIBUS IANCI – CVI FORTUNA FAVEBIT. Za koga je ovo Ivane? Za onoga komu sreća bude sklona?

 

Anđeo šititonoša čuva treći grb na kvadrifori, dok grb na kruni bunara svjedoči o dogradnji 1565. godine u renesansnom stilu jer se ponosni vlasnik potpisao svojim inicijalima.

Did you like this? Share it!

0 comments on “I grb obitelji Papalić možete vidjeti na otvorenju izložbe SPLITSKI GRBOVI – Kameni grbovi iz Muzeja grada Splita, u Noći muzeja, 1. veljače u 19,00 sati!

Comments are closed.