Objave

BILA JEDNOM ŽRNOVAČKA JABUKA…

Dragi Splićani, prijatelji i suradnici pozivamo Vas na predavanje
BILA JEDNOM ŽRNOVAČKA JABUKA…
doc dr sc Mira Radunić
U petak, 19. listopada 2018. u 18 sati u Muzeju grada Splita u gotičkoj dvorani Papalićeve palače predstavit će nam se još jedan Bokunić spli’ske prošlosti kojeg smo usprkos svemu uspili sačuvati do dana današnjeg.
Prizvat ćemo u sićanje vrimena kad je, u ovo doba godine, cili kraj vonja po sočnin, plodoviman jeseni. Sva okolica Splita bila je obojena rumenin i teplin bojama jeseni, a arijon su odzvanjali veseli glasovi i pjesma zadovoljnih berača u vinogradima i maslinicima. Na Pazar’ na banciman ponosno su se uzdizala brda rumenih, sjajnih plodova jabuk’, krušak’, dunj’, šljiv’ i grožđa svake vele. Prodavačice (rijetko copravende) su, veselo faleći svoju robu, ponekad gotovo agresivno povlačile kupce za rukav da ih kupe.
Bit će nam puno drago viditi Vas ponovo i s Vama malo o svemu pročakulat’.

 

PROGRAM:
 Najprin ćemo pozdravit i predstavit goste i sudionike ovog našeg malog skupa sve poprativši povjesnin pričicaman i tračeviman vezanin za Žrnovačku jabuku, za glavni povod našeg okupjanja. Nastojat ćemo prizvat u sjećanje načine na koje smo mi, dica uživali u njezinim sočnin plodoviman, kao i načine na koje su naše majke iz njih izvlačile ono najbolje i najslasnije.
 Virujen da će Van bit po guštu glavna točka našeg programa kroz koju će nas provest ekspert o’ jabuk’ i drugega voća, viša znanstvena suradnica Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša, Split – Zavoda za biljne znanosti, doc dr sc Mira Radunić iz Kaštil’. Ona će nan ukratko ispripovidit nike važne stvari o Malus x domestica Borkh, naman poznatijoj kao jabuci i o njezinoj bližoj i daljoj svojti …. Ukazat će nan tako i na sve blagodati koje nan ona pruža – lipi cvit (behar), raskošno stablo, ukus i dragocjenost ploda, njegovu podatnost i kvalitetu. Pokušat će nan približit probleme koji su danas aktualni u voćarstvu, a nisu zaobišli ni ovu, svima nan dragu, voćku. Predstavit će nan napore ekipe stručnjaka s kojima surađuje na projektima Instituta za jadranske kulture da se spriječe ili barem ublaže poslijedice raznih većih ili manjih nedaća koje pogađaju naše voćnjake i vinograde. Nedavna istraživanja pokazala su da:
“…Istraživane sorte uzgajane na području Žrnovnice pripadaju skupini visoko kvalitetnih sorata. Sorta “Žrnovska”, iako manje mase i ne baš atraktivnog izgleda poput ostalih komercijalnih sorata, odlikuje se: visokom tvrdoćom što pogoduje skladištenju, visokim sadržajem ukupnih kiselina što joj daje zaokružen okus i dodatnu svježinu, optimalnu količinu šećera te visok sadržaj nutritivno vrijednih polifenolnih spojeva. Navedeno upućuje na potrebe očuvanja i promocije sorte “Žrnovska” kao prepoznatljivog lokalnog proizvoda..“( http://botanickivrh.hr/zrnovska-jabuka/)
 I na kraju ćemo krenuvši od zametka ili ab ovo, kao pravi nasljednici Rimljanina Dioklecijana stići usque ad mala – do jabuke čijin ćemo se delicijaman, koje smo i sami pripremili, osladiti. Uz svoje sla’ko od jabuk’ ne zaudobite priložit i njegov kratki curricullum vitae uz ime i priču onega od kojega ste ricetu baštinili, dakako uz par vaših nostalgičnih komentara. Pomozite učinit ugodnim i ovaj naš susret. A mi obećavamo da ćemo svi uložiti trud da se ova naša druženja nastave i to još bo’ja, kvalitetnija, lipša i zanimljivija i da, dok budemo čekali da nan se “lastavice“ (turisti i gosti) vrate iz svojih zimovališta, nećemo ni sebi, ni Vama dopustiti prepuštanje zimskoj letargiji.
Druženje bi, ovisno o raspoloženju, trebalo potrajati sat – sat i po vrimena, a njegova uspješnost i dobra atmosfera uglavnom će ovisiti o punoj trpezi, rezultatu zalaganja sviju nas.

 

MUZEJ GRADA SPLITA
21 000 Split
Papalićeva 1
021 344 917
Bunit se morete
Helgi Zglav-Martinac
Muzejskoj savitnici
mob. 091 524 65 67
Oli jon emajlirat poruku na
helga.zglavmartinac@gmail.com
U Split, o Sv.Luki 2018.

 

Did you like this? Share it!

0 comments on “BILA JEDNOM ŽRNOVAČKA JABUKA…

Comments are closed.