Objave

Posjetite izložbu MARIBOR, MORPURGO I SPLIT

Mjesto održavanja izložbe: Muzej grada Splita, Papalićeva 1

Vrijeme održavanja izložbe. rujan – studeni 2018. godine

 

O izložbi:

U sklopu projekta “Split u Mariboru” Grad Split, Muzej grada Splita i Turistička zajednica grada Splita, u travnju 2018. godine, predstavili su kulturno-turističku ponudu grada Splita.

Događaj su organizirali Turistička zajednica Maribor-Pohorje i Grad Maribor u suradnji s Turističkom zajednicom grada Splita i Konzulatom Republike Hrvatske u Mariboru.

Povijesno-kulturna povezanost između Maribora i Splita predstavljena je u Sinagogi, gdje je mr.sc. Tea Blagaić Januška održala predavanje o Vidu Morpurgu, hrvatskom nakladniku, bibliografu, političaru i osnivaču knjižare Morpurgo. Tom prigodom prezentirana je kulturno- turistička ponudu Splita, te su splitska klapa Šušur i Kulturno umjetničko društvo Jedinstvo, glazbom i plesom predstavili tradiciju Splita i poslali glazbenu pozivnicu svim Mariborčanima i njihovim gostima da posjete prijateljski grad, Split. Vrhunac trodnevnog predstavljanja Splita u Mariboru, bio je veliki koncert poznate splitske klape Šušur i jednog od najboljih hrvatskih glazbenika Zlatana Stipišića Gibonnija. Manifestacija “Dani Splita u Mariboru” početak je uspješne suradnje dvaju gradova koji su drugi po veličini, ali po mnogo čemu prvi u svojim državama. Uzvratna manifestacija “Dani Maribora u Splitu” odvija se u rujnu, tijekom koje će biti prezentirana suradnja na zajedničkom projektu Muzeja grada Splita i Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor zajedničkom izložbom „Maribor, Morpurgo i Split“. (autorica teksta: viša kustosica mr. sc. Tea Blagaić Januška)

Ovo je nastavak uspješne suradnje započete još 2016. godine kada je Muzej grada Splita sudjelovao u međunarodnom projektu Slijedeći putove Mariborskih Židova. Naime, u Sinagogi Maribor priređena je gostujuća izložba Vid Morpurgo i njegovo doba, koju je priredila mr.sc. Tea Blagaić Januška.

Did you like this? Share it!

0 comments on “Posjetite izložbu MARIBOR, MORPURGO I SPLIT

Comments are closed.