Objave

Znanstveni skup “Splitski gradonačelnici od pohrvaćenja splitske Općine do kraja Prvog svjetskog rata (1882.-1918.)”

Poštovane, poštovani,

Čast i zadovoljstvo nam je pozvati Vas na svečano otvorenje znanstvenog skupa “Splitski gradonačelnici od pohrvaćenja splitske Općine do kraja Prvog svjetskog rata (1882.-1918.)” u utorak, 8. svibnja 2018. s početkom u 9.00 sati u Gotičku dvoranu Muzeja grada Splita. Ovaj simpozij organiziraju Muzej grada Splita i Društvo prijatelja kulturne baštine Split, a dio je programa koji se organizira u sklopu ovogodišnje proslave zaštitnika grada Splita sv. Dujma. Glavni pokrovitelj simpozija je Grad Split, a ostali pokrovitelji su: Splitsko-dalmatinska županija, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije i Turistička zajednica grada Splita.

U razdoblju od 1882. do 1918. godine Split se znatno proširio i njegovo je stanovništvo poraslo s oko 12.000 na 20.000 stanovnika. Izgrađene su mnoge javne građevine i stambene zgrade. Uređena je nova vijećnica kao sjedište Općinske uprave na Narodnom trgu, sagrađeno je Općinsko kazalište. Podignut je spomenik pjesniku Luki Botiću na Prokurativama. Godine 1908. otvoren je Hrvatski dom u kojem su svoje mjesto našla sva hrvatska kulturna društva u gradu. Uređena je tržnica i plinska javna rasvjeta, a proširena je vodovodna mreža.

Radujemo se Vašem dolasku!

Did you like this? Share it!

0 comments on “Znanstveni skup “Splitski gradonačelnici od pohrvaćenja splitske Općine do kraja Prvog svjetskog rata (1882.-1918.)”

Comments are closed.