Objave

Predavanje dr. sc. Krešimira Kužića “Astrognostički elementi na srednjovjekovnim nadgrobnim spomenicima u hrvatskim zemljama”

Poštovane, poštovani,

zadovoljstvo nam je pozvati Vas na predavanje dr. sc. Krešimira Kužića “Astrognostički elementi na srednjovjekovnim nadgrobnim spomenicima u hrvatskim zemljama”, koje će se održati u četvrtak, 3. svibnja 2018. u 18.00 sati u okviru ciklusa Historia magistra vitae (organizator MGS) u Gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita. Predavanje se bavi stećcima, srednjovjekovnim kamenim nadgrobnim spomenicima rasprostranjenim u velikom dijelu zaleđa istočnojadranskog obalnog područja. Dešifrirajući poruke njihovih anonimnih autora, analizom simbola kojim su ispisane, izlagač će nam pokušati razjasniti neke, većini laika vrlo zanimljive nejasnoće u vezi s enigmom STEĆAKA. Njihova pojava datira u drugu polovicu 12. stoljeća i tijekom višestoljetnog razdoblja, šire se na kontinentalni dio europskog jugoistoka, pretežito obuhvaćajući veliki dio današnje Bosne i Hercegovine i zemalja susjednih područja. U različitim varijantama ovaj se fenomen bilježi i na prostoru hrvatskih zemalja, gdje kao i na već navedenim područjima postupno nestaje u 16. stoljeću.

Radujemo se Vašem dolasku!

Dr. sc. Krešimir Kužić rođen je 1962. u Splitu. Predmet njegova istraživanja jest povijest srednjeg vijeka u kontekstu europskih događanja. Autor je nekoliko knjiga i više desetaka znanstvenih radova, među kojima se ističu osobito vrijedne knjige kao što je Povijest Dalmatinske zagore (Književni krug Split, 1997.) te Hrvati i križari (Hrvatski institut za povijest, Zagreb, 2003.). Za knjigu Hrvatska obala u putopisima njemačkih hodočasnika XIV-XVII st. (Književni krug, Split, 2013.). je dobio nagradu HAZU za 2014. za područje društvenih znanosti.

Did you like this? Share it!

0 comments on “Predavanje dr. sc. Krešimira Kužića “Astrognostički elementi na srednjovjekovnim nadgrobnim spomenicima u hrvatskim zemljama”

Comments are closed.