Objave

OTVORENJE IZLOŽBE “SPLIT I PRVI SVJETSKI RAT” – Izložba iz fundusa Muzeja grada Splita

Muzej grada Splita Vas poziva na otvorenje izložbe “SPLIT I PRVI SVJETSKI RAT” – izložba iz fundusa Muzeja grada Splita, koja će se otvoriti dana 15. rujna 2015. godine s početkom u 20,00 sati u prostoru Galerije Muzeja grada Splita (Dioklecijanova bb).

Izložba će se održavati u razdoblju od 15. rujna do 15. listopada 2015. godine. Producent izložbe je Muzej grada Splita. Autorica izložbe je Elvira Šarić Kostić, autor likovnog postava je Mirko Gelemanović, a stručni suradnici su voditelji zbirki Muzeja grada Splita: Goran Borčić, Tea Blagaić Januška, Darka Perko Kerum, Nela Žižić i Jasna Perhoč. U realizaciji otvorenja izložbe sudjelovali su Narcisa Bolšec Ferri, Goran Borčić, Helga Zglav Martinac, Josip Miljak, Daniela Jeličić, Zlatko Aurelio Kokeza, Hari Zlodre i studenti Umjetničke akademije u Splitu.

Zahvaljujemo na sudjelovanju u realizaciji otvorenja HNK Split i Umjetničkoj akademiji iz Splita.

Izložba je realizirana u okviru nacionalnog programa obilježavanja stogodišnjice Prvoga svjetskog rata zahvaljujući potpori Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Splita.

__________

O IZLOŽBI:
__________

„Svak se pita, kad će višje rat ti svršit.
Svi su siti, pardon, rata, ne manistre!“
Pjesma Svršetak, Splitski ratni soneti (Gladni soneti)
autor Duje Balavac, Ante o’ Sôca (Ante Katunarić)
Split, veljača 1918. g.

Obilježavanje stogodišnjice Prvoga svjetskog rata prilika je da se prodube spoznaje o Prvom svjetskom ratu koji nije dovoljno istražen i valoriziran u hrvatskoj historiografiji. Istraživanju svakodnevice civila u ratnim okolnostima, života vojnika na bojišnici i zarobljeništvu pridonose muzeji stručnom obradom i prezentiranjem građe tematski vezane uz Prvi svjetski rat koja objavljivanjem postaje dostupna javnosti, ali i prvorazredan povijesni izvor za daljnja istraživanja i cjelovitu obradu.

Iako Split i Dalmacija nisu bili izravno obuhvaćeni ratnim operacijama, rat se snažno reflektirao na život stanovništva i utjecao na njegov sveukupni politički, društveni, gospodarski i kulturni razvoj, i to ne samo za vrijeme trajanja samoga rata, nego s teškim posljedicama koje su se osjećale i godinama nakon svršetka rata.

Tijekom istraživanja i obrade građe utvrđeno je da se u mnogim obiteljskim ostavštinama, osobito u obiteljskim albumima u našemu okruženju, mogu otkriti sačuvane uspomene na zbivanja u vrijeme Prvoga svjetskog rata.

U zbirkama Muzeja grada Splita nalaze se raznovrsni muzejski predmeti koji, uz ostalu građu, sadrže obavijesti o osobama, zbivanjima i pojavama razdoblja uoči, tijekom i nakon Prvoga svjetskog rata u Splitu. Osim fotografija i dokumentarne građe toga vremena, oružje, oprema, dijelovi odora, zastave, odlikovanja, medalje i značake, čija je proizvodnja povećana u razdoblju rata, svjedoče o životu grada i o potrebi motiviranja, utjehe i nagrađivanja civilnog i ratnog stanovništva. Slike, grafike i skulpture upoznaju nas s protagonistima tadašnje umjetničke scene skromnog opsega. U numizmatičkoj zbirci čuvaju se primjerci papirnatog i metalnog novca Austro-Ugarske Monarhije koja 1892. godine uvodi krunu kao novu valutnu jedinicu koja je bila u upotrebi do konačne propasti države krajem rata. Uz knjižnicu u kojoj se čuva periodika i knjige tiskane u tome razdoblju ili su vezane uz Veliki rat, u Arhivskoj zbirci čuva se više fondova u okviru kojih se nalazi razna dokumentarna građa koja svjedoči o životu civila u ratnim okolnostima i zbivanjima u Splitu, životu vojnika na bojišnici i u zarobljeništvu.

_ _ _ _ _ _ _ _ _
ZANIMLJIVOSTI:

– Prigodom otvorenja izložbe Zlatko Kokeza i Hari Zlodre izvesti će ariju iz operete Splitski akvarel Ive Tijardovića koja tretira temu iz 1. Svjetskog rata.
– Studenti glumačkog odjela Umjetničke akademije u Splitu čitati će isječke iz FJABE Ive Vlahovića i iz govora Bjankinija.
– Uz kostimirane izvođače, austrougarske vojnike i medicinsku sestru tog doba, služiti će se i vino u krčmi kod Jerka Laure koje je karakteriziralo taj period kada je filoksera “pojela” sve naše vinograde.
_ _ _ _ _ _ _ _ _

Veselimo se Vašem dolasku!

Did you like this? Share it!

0 comments on “OTVORENJE IZLOŽBE “SPLIT I PRVI SVJETSKI RAT” – Izložba iz fundusa Muzeja grada Splita

Comments are closed.