Objave

7. susreti Sekcije restauratora i preparatora Hrvatskog muzejskog društva u Muzeju grada Splita

Dana 14. i 15. svibnja 2015. godine održati će se Susreti Sekcije restauratora i preparatora Hrvatskog muzejskog društva, sedmi po redu što potvrđuje interes kako stručne tako i šire javnosti za ovaj izuzetno važan segment muzejske djelatnosti koja se bavi očuvanjem, zaštitom i istraživanjem naše bogate kulturne baštine Domaćin ovogodišnjih 7. susreta je Muzej grada Splita koji će ugostiti 80-ak sudionika i u kojem će se održati šest predavanja i projekcija dva filma s aktualnim temama iz različitih segmenata konzervatorsko-restauratorske struke te predstavljanjem popratne publikacije 7. susreta.

Kao zanimljivost ove je godine organizirana radionica za djecu pod nazivom Mali restauratori u Muzeju grada Splita. Dok „veliki restauratori“ na predavanjima razmjenjuju iskustva djeca će od različitih ulomaka, za koji bi smo na prvi pogled rekli da ih je nemoguće oblikovati u predmete, restauratorskim zahvatima izraditi predmete koje možemo vidjeti u muzejskim vitrinama. Restauracija je posao istraživanja, razmišljanja, strpljenja ali i puno zabave te velikog zadovoljstva „kada iz ničega nastane nešto, i to nešto lijepo!“. Po završetku radionice radove će ocijeniti stručna komisija te će najboljim „malim restauratorima“ dodijeliti priznanja. Pozivamo djecu da u četvrtak u 13:45 otkriju tajne koje skrivaju muzejski konzervatorsko-restauratorski odjeli.

Susrete već tradicionalno prati i Izložba plakata sa tridesetak radova iz petnaest muzejskih i galerijskih ustanova iz cijele Hrvatske na kojima su prikazani postupci zaštite, restauriranja i istraživanja brojnih predmeta iz različitih razdoblja. Izložbom je obuhvaćena arheološka, povijesno-umjetnička, tehnička i etnološka građa izrađena od različitih materijala. Upoznajte se s tekućim konzervatorsko-restauratorskim radovima hrvatskih muzeja koji su toliko raznoliki i zanimljivi upravo zbog različitih vokacija muzeja u kojima se odvijaju.
Pozivamo Vas da na izložbi otkrijete, između ostalog, čime su se učvršćivali metalni ukrasi na pretpovijesnoj keramičkoj posudi, kakav „manevar“ su zahtijevala dva sarkofaga iz Salone, kako izgleda stakleno posuđe nakon brodoloma, što su „holubinke“ a što „dalmatike“, kako su u naše muzeje dospjeli japanski kaligrafski natpis i oslikani kineski paravan, kako anđelu vratiti krila te kako je Sv. Joakim postao vrtni patuljak.
Izložba će u prostoru Galerije Emanuel Vidović biti otvorena od 14. svibnja do 5. lipnja 2015. godine.
Otvorenje izložbe je dana 14. svibnja 2015. godine u 20,00 sati u Galeriji Emanuel Vidović, Poljana kraljice Jelene bb.

S veseljem Vas očekujemo!7 susreti e pozivnica (2) (1)

Did you like this? Share it!

0 comments on “7. susreti Sekcije restauratora i preparatora Hrvatskog muzejskog društva u Muzeju grada Splita

Comments are closed.