Objave

Predstavljanje Projekta Muzeja grada Splita – “Djeca Splita, djeci Splita”

Posebna nam je čast i zadovoljstvo pozvati Vas na predstavljanje Projekta “Djeca Splita, djeci Splita”, nastalog nakon višegodišnje suradnje Muzeja grada Splita i Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju iz Splita.

Predstavljanje će se održati u srijedu, 26. studenoga 2014. godine u 11,00 sati u Svečanoj dvorani Muzeja grada Splita(Papalićeva 1).

Sudionicima Projekta i posjetiteljima obratiti će se ravnateljica Muzeja grada Splita, Elvira Šarić Kostić i ravnatelj Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju iz Splita, Ivan Kovačević.

Prilikom predstavljanja Projekta nastupiti će Studio za pjevanje i ples PERLICE INGRID FLESCH. Izvesti će pjesmu iz mjuzikla Priča o Splitu pod nazivom “Pisma Splitu”.

S djecom će “proljudikati” dragi nam gost VEDRAN LIMIĆ.

U privitku Vam dostavljamo deplijan Projekta “Djeca Splita, djeci Splita”, tekst o Projektu i tekst o pedagoško-edukativnoj djelatnosti Muzeja grada Splita.

S veseljem Vas pozivamo da nam se u predstavljanju Projekta pridružite.

 

O PROJEKTU DJECA SPLITA, DJECI SPLITA
Muzej grada Splita i Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju iz Splita i ove godine su nastavili sa svojom plodnom i uspješnom višegodišnjom suradnjom. Svrha ovog zajedničkog projekta je upoznati javnost sa radom nadarenih učenika Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju čiji će radovi pomoći pri edukaciji najmlađih uzrasta. Muzej će tako postati mjesto ugodnijeg boravka svim posjetiteljim, a posebno djeci vrtićke dobi za koje se nadamo da će tijekom godina postati stalni gosti Muzeja.
Muzej grada Splita aktivno surađuje s odgojno–obrazovnim ustanovama i njihovim stručnim osobljem s područja grada Splita i Splitsko –dalmatinske županije te se potiče inovativnost i kreativnost naših mladih članova društva koji polako koračaju u svijet odraslih. Stoga su ove godine u Galeriji Muzeja grada Splita učenici Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju izlagali svoje maturalne radove te javnosti predstavili najbolje uratke svojih talentiranih učenika na temu Obilježavanje 800 godina Buvininih vratnica na crkvi sv. Duje u Splitu.
Na prijedlog Muzeja, a zbog potreba pedagoško-edukativnih radionica pozvani su učenici–dizajneri unutrašnje arhitekture iz predmeta Dizajn unutarnjeg namještaja osmisle projekt za izradu namještaja. Prof. Juraj Krstinić za svoje učenike pripremio je projektni zadatak koji je uključivao niz parametara usklađenih s potrebama pedagoško-edukativnih radionica. Zbog nedostatka mjesta u Muzeju te prostoru gdje se radionice održavaju učenici su dizajnirali lako sklopiv i prenosiv namještaj te ergonomski prilagodljiv porebama predškolskog uzrasta. Projektirali su drveni sklopivi stol i sklopivu stolicu – klupu te izradili sedam komada stolova i četrnaest stolica. Učenici – dizajneri izradili su maketu te prototip budućih predmeta, a zatim su samostalno u školskoj radionici napravili namještaj.
U projektu su sudjelovali profesor Juraj Krstinić i učenici trećeg razreda smjera Dizajneri unutrašnje arhitekture, Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju, Split. U popratnoj publikaciji navedeni su svi učenici-dizajneri koji su sudjelovali u Projektu.
Novi namještaj koji je izrađen za potrebe pedagoško edukativnih radionica Muzeja grada Splita pomoći će djeci predškolskog uzrasta da što ugodnije i opuštenije provedu svoje vrijeme u Muzeju usvajajući nova znanja i vještine.
Muzej grada Splita veseli se i budućoj, uspješnoj suradnji s maštovitim i kreativnim učenicima Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju. Vjerujemo da će u budućnosti netko od njih postati poznati dizajner namještaja te će ovo ostati zabilježeno kao dokument s početka njihove karijere.

O PEDAGOŠKO-EDUKATIVNOJ DJELATNOSTI MUZEJA GRADA SPLITA
Projekt “Djeca Splita, djeci Splita” je nastao u sklopu pedagoško-edukativne djelatnosti Muzeja grada Splita.
Programi edukacije te aktivnosti muzejske pedagogije su važan dio djelatnosti Muzeja grada Splita, a namijenjeni su različitim skupinama, sa svrhom predstavljanja kulturne baštine grada Splita, te upoznavanjem javnosti sa sadržajem i djelovanjem Muzeja, pri čemu se osobit naglasak stavlja na rad s djecom predškolskog i školskog uzrasta.

Tako je i ovaj Projekt namijenjen tom dijelu muzejske publike, dakle djeci predškolske dobi, a sve sa svrhom upoznavanja prošlosti i kulturne baštine grada Splita putem muzejske djelatnosti.
Ponudu sadržaja i aktivnosti za djecu proširujemo i nadopunjujemo mogućnostima za individualan i skupni rad u Muzeju, pa osim stručnog vodstva, predavanja, mogućnosti održavanja praktične nastave u muzejskim prostorima i korištenja stručne literature u muzejskoj knjižnici, kontinuirano organiziramo radionice i igraonice o različitim temama vezanim uz prošlost Splita.
Programe osmišljavamo prema potrebama korisnika i prilagođujemo ih njima, osobito onima najmlađima.
Muzej surađuje s odgojno-obrazovnim ustanovama, stručnim osobama u vrtićima i školama, sudjeluje u različitim akcijama, a uz objavljivanje pedagoško-edukativnih izdanja priređuje i izložbe dječjih radova. Osim što djeca u tim aktivnostima stječu osnovna znanja o prošlosti grada, o povijesnim događajima i njihovim sudionicima, ona mogu zadovoljiti i svoju znatiželju, šireći postojeće interese i razvijajući nove.
Naš je cilj, dakle, da Muzej, osim izvora znanja, bude i mjesto ugodnog boravka te da svaki naš novi posjetitelj postane naš stalni gost.

 

Organizator: Muzej grada Splita
Koordinator projekta: Elvira Šarić Kostić
Realizacija projekta: Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju, prof. Juraj Krstinić
Suradnik na projektu: Mirko Gelemanović
Muzejska pedagoginja: Marija Plazibat
Voditeljica marketinga: Daniela Jeličić

 

 

Did you like this? Share it!

0 comments on “Predstavljanje Projekta Muzeja grada Splita – “Djeca Splita, djeci Splita”

Comments are closed.