Objave

Otvorenje izložbe Zlatko Prica – izbor djela iz fundusa Galerije Prica u Samoboru

U četvrtak, 10. srpnja 2014. u 19,30 sati, u Galeriji Emanuel Vidović na Poljani kraljice Jelene b.b. u Splitu otvorit će se izložba Zlatko Prica – izbor djela iz fundusa Galerije Prica u Samoboru.
Organizatori izložbe koja će biti postavljena od 10. srpnja do 3 rujna 2014. godine su Muzej grada Splita i Galerija Prica, a kustosice izložbe su kustosica Galerije Prica i Muzeja grada Splita   Nikolina Šimunović i Nela Žižić.

Izložba nastala u suradnji Galerije Prica iz Samobora i Muzeja grada Splita prvi put splitskoj publici predstavlja izbor najboljih djela Zlatka Price iz fundusa Galerije Prica. Izbor djela obuhvaća vremenski period od pedesetak godina Pricina stvaralaštva, prati njegov razvoj, ali ujedno i zorno pokazuje slikarske konstante  koje su se s vremenom ustalile i kojima je Prica ostao vjeran.

Umjetnik i akademik Zlatko Prica rođen je 26. lipnja 1916. godine u Pečuhu. Razvitak njegovog umjetničkog stvaralaštva počinje na akademiji gdje je studirao pod paskom velikana naše umjetnosti Ljube Babića, Omera Mujadžića i Krste Hegedušića. Oni su umjetnici koji su stvorili svoj izražajni karakter no koji su i na isto to i poticali tada mladog Pricu. Rezultati su vidljivi, jer Prica je za sebe jednom bio rekao da sebe ne smatra izvan prostora i vremena u kojem je živio, on je proizvod svog vremena. Odmah po diplomiranju održao je prvu samostalnu izložbu u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu 1941. godine. Godine 1944. Prica zajedno sa slikarom Edom Murtićem izrađuje ekspresivne linoreze ilustrirajući poemu „Jama“ Ivana Gorana Kovačića. U godinama nakon rata vratio se u Samobor, a kraće vrijeme je boravio u Parizu (1948.), Indiji (1952.), Brazilu (1954.) i Londonu (1957.).

Nikolina Šimunović, autorica teksta u katalogu izložbe, o djelu Zlatka Price je zapisala: “Rano se Prica oprostio od nasljeđa postimpresionizma i zagrebačke „šarene škole“, intimizma i tonskog slikanja. Nakon rata smješta se u pitoreskni Samobor koji vrvi bojama, životom,  a odlazak u Indiju 1952. godine samo upotpunjuje taj njegov razvoj prema izrazito kolorističkom stilu. Na tragu indijskih impresija nastaju ciklusi: Samoborski ciklus do 1957. godine, Plodovi zemlje od 1957. do 1969. godine, Ljudi i plodovi i Anatomija prirode od 1969. do 1971. godine. Sljedećih dvadeset godina obilježit će Tarski ciklus, slikarska oda životu i ljudskoj postojanosti. Od 1991. godine nastaje novi ciklus Opatijski kišobrani, a od 1998. godine ciklus Žena.
U svom radu uspio je spojiti dva elementa slikarstva koja se rijetko tako skladno nadopunjuju kao kod Price. Riječ je o crtežu i boji. Njegove linije nikada ne ostaju nedorečene, svaki potez ima svoju priču sa kojom gradi cjelokupni lirski, razigrani doživljaj.”

Organizator:
Muzej grada Splita
Pučko otvoreno učilište Samobor – Galerija Prica

Kustosice izložbe:
Nikolina Šimunović, kustosica Galerije Prica
Nela Žižić, viša kustosica Muzeja grada Splita

Did you like this? Share it!

0 comments on “Otvorenje izložbe Zlatko Prica – izbor djela iz fundusa Galerije Prica u Samoboru

Comments are closed.