Objave

Javna prezentacija rezultata istraživanja stanovništva povijesne jezgre Splita 2013.

Što: Javna prezentacija rezultata istraživanja stanovništva povijesne jezgre Splita 2013.
Tko: Znanstveni tim Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga Plana upravljanja povijesnom jezgrom Splita
Gdje: Muzej grada Splita (Svečana dvorana)
Kada: ponedjeljak, 31. III 2014. u 18h
—————————————————————————————————————-
Otkad je u svibnju 1988. godine novinar Start-magazina Darko Hudelist objavio članak s naslovom „Split-vražji otok“, grad u javnoj percepciji prate konotacije povezane s takvim negativnim opisom. Pogotovo to vrijedi za povijesno središte grada, koje se u vrijeme nastanka Hudelistova članka – osim s neuvjetnim stanovanjem – povezivalo i s različitim oblicima društveno neprihvatljivog ponašanja.
Sociološka studija „Zapušteno srce grada“, objavljena 2002. godine, a nastala na temelju istraživanja iz 1998., svojim je naslovom potvrdila negativne stereotipe povezane sa središtem Splita. Autorski tim koji ju je priredio (A. Leburić, M. Maroević, I. Rogić) u studiji je citirao intervjuirane stručnjake koji su tvrdili da splitsku jezgru odlikuju „ulomci sluma na javnim prostorima“, „nekompetentno stanovništvo“, „dominacija nižeg socijalnog sloja“, kao i „supstandardno stanovanje i prenaseljenost“.
No, kakvo je stvarno stanje u povijesnom središtu Splita danas, 16 godina nakon što je provedeno gore spomenuto istraživanje? Tko danas živi u povijesnoj jezgri? Koliko su stanovnici zadovoljni životom, kako vide društvene procese koji utječu na njihovu svakodnevicu i što očekuju od Grada?
S obzirom na prethodno proširene negativne stereotipe, rezultati anketnog ispitivanja provedenog u splitskoj jezgri u studenom 2013. godine mnogima će biti neočekivani. Pokazalo se, naime, da je stanovništvo povijesne jezgre Splita danas natprosječno obrazovano i da ga odlikuju brojne značajke „održive zajednice“, na kojoj  inzistiraju suvremene urbane javne politike.
Na prezentaciji u Muzeju grada Splita, u ponedjeljak, 31. III 2014. u 18h, rezultate istraživanja javnosti će predstaviti i sociološki članovi Znanstvenog tima Povjerenstva za izradu Nacrta prijedloga Plana upravljanja povijesnom jezgrom Splita  mr. sc. Mirko Petrić i prof. dr. sc. Inga Tomić-Koludrović.

Did you like this? Share it!

0 comments on “Javna prezentacija rezultata istraživanja stanovništva povijesne jezgre Splita 2013.

Comments are closed.