Objave

Noć muzeja 2014

I ove godine pozivamo Vas na Noć muzeja 2014. uz bogat kulturno-zabavni program u Muzeju grada Splita, Papalićeva 1 i Galeriji Emanuel Vidović, Poljana kraljice Jelene bb.

Uz posjet stalnom postavu Muzeja grada Splita i Galerije Emanuel Vidović, možete pogledati i izložbu Portreti grada – izbor splitskih veduta od 16. do 19. stoljeća iz likovnih zbirki Muzeja grada Splita  te s početkom u 19,00 sati (Papalićeva 1) pridružiti se razgledavanju izložbe uz stručno vodstvo.

Otvorenje izložbe dječjih radova PORTRET MOG GRADA u 18,00 sati u prostoru Galerije Muzeja grada Splita (Dioklecijanova bb). Izložba se može razgledati tijekom cijele večeri.

Stalni postav muzeja možete doživjeti na jedan novi način u punoj multimediji uz najmoderniju Wi-Fi  tehnologiju koristeći uslugu Smart Guide multimedijalnog besplatnog vodiča putem Vaših pametnih telefona.

S početkom u 19,00 sati u Gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita odvijati će se cjelovečernja projekcija Multimedijalnih izdanja Muzeja grada Splita.

U glazbeno-zabavnom dijelu programa s početkom u 21,30 uživati ćete u nastupu Martine Thomas & Black Coffee, splitsko-zadarskog jazz sastava.

Muzejske publikacije i suveniri dostupni su po prigodnim cijenama na recepcijama Muzeja grada Splita i Galerije Emanuel Vidović  tijekom cijele večeri.

 

PROGRAM – NOĆ MUZEJA 2014

 

18:00 – 1:00 h IZLOŽBA Posjet stalnom postavu Muzeja grada Splita (Paplićeva 1, Split)

 

18:00 – 1:00 h IZLOŽBA Posjet stalnom postavu Galerije Emanuel Vidović (Poljana kraljice Jelene bb, Split)

 

18:00 – 1:00 h IZLOŽBA Izložba Portreti grada – izbor splitskih veduta od 16. do 19. stoljeća iz likovnih zbirki Muzeja grada Splita (Papalićeva 1, Poljana kraljice Jelene bb)

 Kako je izgledao Split u prošlosti? O tome vjerno svjedoče likovni prikazi Splita koji se čuvaju u fundusu Muzeja. Te vrijedne umjetničke radove Muzej grada Splita predstavlja na izložbi Portreti grada – izbor splitskih veduta od 16. do 19. stoljeća iz likovnih zbirki Muzeja grada Splita. Prije pojave fotografije, vedute su kao realistički prikazi grada ili njegovih dijelova bile važna dokumentacija o njegovom izgledu. Portreti grada omogućuju nam da uživamo u otkrivanju promjena na licu grada kroz stoljeća, ali i da upoznamo na koje su sve načine različiti domaći i strani umjetnici viđeno i doživljeno prenosili na svojim slikama, grafikama i crtežima. Izložba je postavljena u Muzeju grada Splita (radovi od 16. do 18. stoljeća) i Galeriji Emanuel Vidović (radovi iz 19. stoljeća).

 

18:00 – 1:00 h IZLOŽBA Otvorenje izložbe dječjih radova PORTRET MOG GRADA (Galerija, Dioklecijanova bb)

 Izložba predstavlja dječje radove nastale tijekom edukativnih radionica uz izložbu Portreti grada – izbor splitskih veduta od 16. do 19. stoljeća iz likovnih zbirki Muzeja grada Splita. Na radionicama su sudjelovala djeca u dobi od 6 do 12 godina. Uz stručno vodtsvo po izložbi, proučavali su grafike, crteže i slike, postavljali pitanja i zajedno tražili odgovore te na kraju svoje dojmove o splitskim vedutama kreativno interpretirali u likovnim radovima. Bilo je važno zabaviti se, pritom nešto naučiti o splitskim vedutama iz prošlosti i osjetiti umjetičku slobodu u stvaranju svojeg portreta grada.

 

18:00 – 1:00 h OSTALO Prezentacija kulturne baštine putem Smart Guide multimedijalnog besplatnog vodiča kroz stalni postav Muzeja grada Splita

 Muzej Grada Splita priča priču o povijesti Grada – ne samo kroz izložene eksponate, već i kroz gotovo 200 audio-zapisa i galerija fotografija koje su svim posjetiteljima Muzeja dostupne putem Smart Guide platforme na njihovim „pametnim“ telefonima na hrvatskom i engleskom jeziku. Zahvaljujući ovom iskoraku Muzej Grada Splita u području prezentacije kulturne baštine, eksponati (uključujući tu i samu zgradu Muzeja) oživljavaju ispred očiju posjetitelja vodeći ga „za ruku“ kroz povijest Grada i njegov razvoj od pretpovijesnih vremena, preko razdoblja rimske vladavine, pa do sve do današnjih dana. Smart Guide vodič posjetitelje informira, ali i u punoj multimediji prezentira svaku informaciju – i to koristeći najmoderniju Wi-Fi tehnologiju koja ne ograničava broj istovremenih korisnika usluge ili količine sadržaja.

 

19:00-20:00 STRUČNO VODSTVO Stručno vodstvo po izložbi Portreti grada – izbor splitskih veduta od 16. do 19. stoljeća iz likovnih zbirki Muzeja grada Splita (Papalićeva 1)

 

 19:00 – 01:00 h PROJEKCIJA Multimedijalna izdanja Muzeja grada Splita

Cjelovečernja projekcija četiriju muzejskih multimedijalnih izdanja u produkciji Muzeja grada Splita nastalih u posljednje dvije godine. Sva izdanja predstavljaju relevantne teme kojima se Muzej bavi i građu iz fundusa. Projekcija slijedećih izdanja održavati će se u Gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita: Gaius Aurelius Valerius Diocletianus i njegova palača u Splitu (16 minuta), Portreti grada – splitske vedute od 16. do 19. stoljeća iz likovnih zbirki Muzeja grada Splita (23 minute), Split iza kantuna – spli’skim dvorima i pjacetama, kalama i valama od 1860. do 1960.godine (106 minuta) i Na Merjan su drače (26 minuta).


21:30 – 24:00 h KONCERT Glazbeno-zabavni dio programa – nastup Martine Thomas & Black Coffee

Martine Thomas je američka pjevačica, a Black Coffee poznati splitsko-zadarski jazz sastav. Njihov program se sastoji od poznatih funky i pop kompozicije autora kao što su Michael Jackson, Stevie Wonder, Sade, Aretha Franklin i drugi, te jazz i blues standarda. Grupa u ovoj postavi nastupa od 2011. na pozornicama Hrvatske, Austrije, Italije i susjednih zemalja. Svakako treba izdvojiti nastupe na jazz festivalima kao što je renomirani Liburnija Jazz Festival. Grupa je poznata i po obradama nekih evergreena hrvatske glazbe u kojima na originalan način objedinjuju različite stilove, kreirajući svoj originalni izričaj. To potvrđuju i kooperacije s umjetnicima kao što su Zlatan Stipišić Gibonni ili pokojni legendarni jazz glazbenik Boško Petrović.

18:00 – 01:00 h OSTALO Prigodna prodaja muzejskih suvenira i publikacija na recepcijama Muzeja grada Splita i Galerije Emanuel Vidović

 Za vrijeme trajanja Noći muzeja 2014. godine na recepcijama Muzeja grada Splita i Galerije Emanuel Vidović biti će prodaja muzejskih suvenira i publikacija po promotivnim cijene. Naši djelatnici će Vam tijekom cijele večeri biti na raspolaganju za sve potrebne informacije. Za sve posjetitelje u Noći muzeja 2014. godine ulaz je slobodan. Veselimo se Vašem dolasku!

 

Sve ostale informacije vezano za Noć muzeja 2014. možete pronaći na službenim stranicama Hrvatskog muzejskog društva: http://www.nocmuzeja.hr.

Did you like this? Share it!

0 comments on “Noć muzeja 2014

Comments are closed.