Objave

Izložba Portreti grada – izbor splitskih veduta od 16. do 19. stoljeća

Ulaz na izložbu za sve posjetitelje je slobodan.

Pozivamo posjetitelje na besplatna stručna vodstva kroz izložbu utorkom, srijedom i četvrtkom u 18 sati (od 20. studenog do 20. prosinca 2013. godine).

Edukativni program uz izložbu odnosi se na edukativne radionice za djecu Portret mog grada – nekad i sad (individualni posjetitelji, uz rezervaciju) koje će se održavati: subota, 30. studenog 2013. u 11 sati, subota, 14. prosinca 2013. u 11 sati, subota, 18. siječnja 2014. u 11 sati. Za sve informacije o edukativnom programu izložbe Portreti grada možete dobiti na tel. 021/360-172021/360-172 ili e-mail edukacija@mgs.hr kao i na internet stranici Muzeja grada Splita www.mgs.hr.

 

O IZLOŽBI:

Split je, neporecivo, grad impresivne ikonografije. Toliki ljudi vični kistu i peru pokušavali su opisati i naslikati gradske ambijente i kulturne spomenike ne bi li dočarali njegovu osebujnu ljepotu te pronikli u tajnu njegove kompleksne naravi. Upravo vedute i panorame Splita čine najveći dio likovnih zbirki Muzeja grada Splita jer se  kontinuirano prikupljaju od njegovog osnutka. Neovisno o tome jesu li zanimljive kao vizualni povijesni  dokumenti, kao izraz umjetnikova doživljaja grada ili oboje, one su izvori mnogostrukih spoznaja i dojmova.

Na izložbi Portreti grada bit će predstavljene splitske vedute na crtežima, grafikama i slikama koje su nastale u razdoblju od 16. do 19. stoljeća. Premda su mnogi likovni prikazi grada iz muzejskog fundusa već postali dio kolektivne memorije grada, uvijek iznova plijene pozornost. Pri tome nije važno radi li se o interesu intelektualne, emocionalne ili duhovne prirode, o posljedici znatiželje ili nostalgije jer ove vremešne splitske vedute čuvaju od zaborava vizure starega Splita. Pored toga što nam omogućuju da pratimo mijene na licu grada kroz prošlost, vedute svjedoče i o načinu na koji su naši i strani umjetnici svoje viđene i doživljene motive prenosili na podloge od papira, drva i platna slikarskim, crtačkim i grafičkim tehnikama.

Prvi likovni prikazi Splita nastali su krajem srednjeg vijeka, kako bi se s novim vijekom, kada su u njega polako počeli pristizati avanturisti, hodočasnici, putopisci, pomorci, graditelji, arheolozi i umjetnici, istražitelji, špijuni i zaljubljenici, broj likovnih svjedočanstava o gradu iz stoljeća u stoljeće sve više povećavao. Prije pojave fotografije, vedute su kao realistički prikazi cjeline ili pojedinosti grada bile jedina dokumentacija o njegovoj pojavnosti.

U izložbenom postavu na dvije lokacije predstavljeni su izabrani radovi profesionalaca i amatera, bilo domaćih ili stranih, od onih neznanih,  do europski poznatih i priznatih, koji su se bavili temom Splita. Bez njihovih djela naša spoznaja o gradu kroz stoljeća bila bi tek lice nejasnih obrisa, lišeno sitnih detalja koji ga danas čine tako bliskim i poznatim, zapravo, našim.

 

Organizator izložbe: Muzej grada Splita

Autorice izložbe: Nela Žižić, viša kustosica Muzeja grada Splita i Gorana Barišić Bačelić, muzejska pedagoginja Muzeja grada Splita

Autorica likovnog postava izložbe: Nikolina Jelavić Mitrović

Mjesto održavanja: Muzej grada Splita i Galerija Emanuel Vidović

Vrijeme održavanja: studeni 2013. – siječanj 2014.

 

Izložba je realizirana uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Splita.

 

 

Did you like this? Share it!

0 comments on “Izložba Portreti grada – izbor splitskih veduta od 16. do 19. stoljeća

Comments are closed.